Ås er i utvikling med store investeringsprosjekter knyttet til et nytt og utvidet universitet, nye skoler og barnehager, nye omsorgsbygg, en ambisiøs sentrumsplan og store infrastrukturtiltak i sentrum. Kommunen er godt rigget for å få flere innbyggere og virksomheter og disse mulighetene må utnyttes.

  • Follobanen har åpent og reduserer reisetiden fra Oslo til Ås til 17 min. Dette styrker samspillet med Oslo, gir pendlingsmuligheter og kan endre valg av bosted og arbeidsplass.
  • E6 og E18 går gjennom kommunen og det er attraktivt å etablere næringsvirksomhet i tilknytning til disse europaveiene.
  • Campus Ås vokser og både Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet har flyttet til Ås de siste årene. Dette gir muligheter for økt næringsaktivitet rundt disse kunnskapsmiljøene.
  • Campus Øst er i planleggingsfasen, og NMBU skal videreutvikle eiendommen som er på 100 000kvm. Det gir blant annet muligheter for å knytte Ås sentrum og NMBU sammen på en ny måte.
  • Områdereguleringsplanen for Ås sentralområde legger til rette for 50 000kvm næringslokaler i Ås sentrum som de neste årene skal fylles med næringsaktører.
  • Det er store ambisjoner innen turisme og reiseliv, blant annet ønsker DNT Breivoll å bli den mest attraktive arenaen for barn og unge i regionen og Ås har Norges flotteste universitetspark.
  • Ås opplever økt næringsattraktivitet, og antall arbeidsplasser har vokst med 46% de siste 10 årene.

Alt dette må vises frem og jobbes med, slik at Ås kommune blir det naturlige valget for å bo, besøke, etablere og drive næring. «Attraktive Ås» har som overordnet målsetting å utnytte disse mulighetene og bidra til befolkningsvekst, næringsvekst og besøksvekst. Målgruppen for denne satsingen er dagens og framtidens innbyggere, studenter, arbeidstakere og næringsliv. Skal kommunen lykkes i arbeidet er samhandling som involverer og mobiliserer næringsliv, akademia og samfunnsliv viktig. Godt samspill mellom kommunen og andre samfunnsaktører er avgjørende og krever høy gjensidig tillit. Kommunen har ansvar for å skape denne tilliten gjennom åpenhet, god dialog og vedvarende prosesser.

Fokusområder i 2023 og 2024

Næringsutvikling

Tilgjengelige boliger og arbeidsplasser får folk til å flytte til Ås, mens trivsel og gode tjenester får folk til å bli boende som gode ambassadører. Kommunen har planer for boligbygging, bomiljø og tjenesteutvikling, men mangler oppdaterte planer for utvikling av næringsliv og møteplasser for samarbeid med næringslivet. Vi må:

  • Utarbeide planer for utvikling av næringsliv og etablere møteplasser for samarbeid med næringslivet. 
  • Bidra i samarbeidet mellom utdanningsaktørene på Ås, universitetet, fylkeskommunen og det lokale næringslivet for å utveksle fagkompetanse og skape gode overganger mellom utdanningsnivåene og næringslivet

 

Samarbeid med universitetet

Universitetet er en sentral samarbeidspartner og drivkraft i utviklingen av Ås. Kommunen samarbeider med universitetet i dag, men dette samarbeidet må utvikles videre. Målet er å utvikle Ås med kvaliteter som gjør at det blir attraktivt for studenter, forskere og næringsliv fra hele verden å bo og jobbe i Ås. Et viktig samarbeidsprosjekt er utviklingen av Campus øst der målet er å bli en av verdens mest attraktive og bærekraftige campus og universitetsbyer.

For å gjøre universitetsmiljøet mer synlig i Ås sentrum har universitetet tatt initiativ til å opprette et felleskontor på Rådhusplassen. Dette skal være et åpent og tilgjengelig Innovasjonssenter. Ard Innovation, Aggrator Inkubator, NMBU og kommunen er samarbeidspartnere her.

Vi må:

  • Utvikle Ås med kvaliteter som gjør at det blir attraktivt for studenter, forskere og næringsliv fra hele verden å bo og jobbe i Ås.  
  • Bidra i arbeidet med å utvikle Campus Øst.
  • Legge til rette for studentfrivillighet og studentvelferd. 

 

Omdømme

God og målrettet kommunikasjon er en sentral suksessfaktor i arbeidet med å bygge et godt omdømme som skaper vekst. Det handler om å styrke lokal identitet, tilhørighet og trivsel blant de som bor i og besøker kommunen i dag, slik at de blir gode ambassadører for å spre positive fortellinger om kommunen videre. Dersom innbyggere og virksomheter opplever at kommunen har gode tjenester og tilrettelegger for samskaping blir de værende i kommunen og bidrar til å bygge opp Ås-omdømmet utenfor kommunen. NMBU-studentene er en stor gruppe innbyggere som er i kommunen noen år. Med gode og attraktive bomiljøer og arbeidsmuligheter vil disse kanskje bli værende i kommunen. En start er å identifisere særtrekk, kvaliteter og egenskaper ved Ås som vi ønsker å vise fram til ulike målgrupper. Vi må:

  • Styrke lokal identitet, tilhørighet og trivsel blant de som bor i og besøker kommunen.
  • Invitere sentrale aktører til å delta i et felles prosjekt for å tydeliggjøre merkevaren Ås.  
  • Nå bedrifter, innbyggere og besøkende som skal bidra til ønsket vekst.
  • Identifisere særtrekk, kvaliteter og egenskaper ved Ås som skal vises fram for ulike målgrupper.

Politisk forankring og eierskap

Politisk forankring og eierskap er en avgjørende suksessfaktor om satsningen skal gi ønskede resultater.